05.06.2025
Jälle need kõrvetised! Apteeker räägib, millest on valu leevendamisel kõige rohkem abi
05.06.2025
Kõrvetised ei hüüa tulles ning võivad enesetunnet kõvasti häirida. Millistest preparaatidest või nippidesrt on abi, et kõrvetavat valu leevendada, räägib BENU apteegi farmatseut Anton Ojamaa.
Miks kõrvetised tekivad?
Farmatseudi sõnul tekivad kõrvetised siis, kui maohape liigub söögitorru, põhjustades rindkeres või kurgus põletavat tunnet. Põhjuseid, miks selline reaktsioon toimub, on erinevaid: näiteks teatud toiduained, eluviis, mõningad ravimid, aga ka inimese füüsiline või meditsiiniline seisund.
“Üks peamistest põhjustajast on siiski ebatervislik toitumine ning alkohol ja suitsetamine, mis probleemi ägestavad. Samuti tekivad kõrvetised sageli teatud ravimite võtmise tagajärjel, aga ka näiteks füsioloogiliste iseärasuste tõttu: näiteks võib maosulguri töö mingil põhjusel häiritud olla, mille tõttu jõuab hape söögitorru, põhjustades vaevusi,” selgitas ta.
Kui teatud toiduained võivad alumist söögitorulihast lõõgastada, hoides maosisu maos, siis teised põhjustavad hoopis liigset maohappe tootmist. Nendeks on Ojamaa sõnul erinevad rasvased toidud (praetud toit, kiirtoit), šokolaad, kofeiin (kohv, tee, energiajoogid), alkohol, tsitruselised (apelsinid, sidrunid), tomatitooted (kaste, mahl), vürtsikad toidud, sibul, küüslauk ja mündiõli (piparmünt, mentool).
Ka eluviisist tingitud ja harjumustega seotud põhjusi on apteekri sõnul erinevaid. “Suured portsjonid või liiga kiire söömine on ebasobiv viis toidu tarbimiseks. Kindlasti ei soovitata süüa vahetult enne magamaminekut, vaid 2–3 tundi enne seda. Ülekaalulistel inimestel ja rasedatel naistel on suurem oht tunda põletavat tunnet, sest suurenenud kõhusisene rõhk ja pingeolek mao ümber soodustavad refluksi. Samuti võivad liiga kitsad rõivad vastu magu suruda ning seetõttu võib hape maost välja saada,” tõi farmatseut erinevaid näiteid.
Millist abi saab apteegist?
Kõrvetiste leevendamiseks leidub apteegis erinevaid preparaate, mida vajadusel kaebuste leevendamiseks kasutada. “Kui kõrvetised on sagedased või valulikud, on mõistlik pöörduda arsti poole, kuna pikaajaline refluks võib kahjustada söögitoru, põhjustada limaskesta põletiku, tekitada sinna haavu ja olla suurte terviseprobleemide tekitajaks,” sõnas ta.
Apteegi preparaatidest annavad kiiret, aga lühiajalist efekti näiteks antatsiidid. “Apteegis on olemas ka looduslik analoog antatsiitidele – need pigem sobivad siis, kui teil on harvad või kerged kõrvetised, näiteks pärast suurt toidukorda või konkreetseid toiduaineid.”
Samuti on abiks prootonpumba inhibiitorid, millest on Eestis saadaval omeprasool, pantoprasool ja esomeprasool. “Need pärsivad maohappe tootmist tõhusalt ja püsivalt ning toime võib kesta 24+ tundi. Need ravimid sobivad kroonilise kõrvetise või GERD-i puhul, kui probleem kestab päevi või nädalaid. Seetõttu kasutatakse neid tavaliselt ravikuurina – näiteks 14 päeva. Püsival kasutamisel peab aga kindlasti konsulteerima arstiga,” kinnitas apteeker.
Vaata üle oma elustiil
Ehkki iga inimese organism on erinev, mängib õige toitumine kõrvetiste ennetamises ja leevendamises väga suurt rolli – mõnel inimesel on võimalik sümptomeid täielikult kontrolli all hoida ainult toidu ja elustiili muutustega. Toitumise jälgimiseks soovitab Anton Ojamaa pidada näiteks toitumispäevikut, mis aitab kõrvetisi põhjustavad toiduained igapäevamenüüst välja arvata.
“Süüa tuleks kergesti seeditavaid toiduaineid nagu aurutatud köögiviljad, riis, kaerahelbed, valge liha (kana, kalkun), maitsestamata või kreeka jogurt. Miks just need? Sest madala rasvasisaldusega toidud vähendavad mao tühjenemise aega ja happe refluksi riski. Muuhulgas tuleb vett juua söögikordade vahel, mitte kohe pärast sööki. Vähesel määral võib ka pärast sööki juua, aga kindlasti mitte gaseeritud jooke,” juhendas farmatseut.
Püsivate maoprobleemide puhul tuleb kindlasti konsulteerida perearstiga, kes saab vajadusel suunata uuringutele. “Kui tekib valu neelamisel, kaalukaotus, oksendamine või veri väljaheites, pöörduge kohe arsti poole,” lisas ta.